MENU

Sanoilla on valtava voima


Mukavaa viikonloppua mussukat! 


Viime päivinä on paljon uutisoitu koulukiusaamisesta. Osa jutuista on ollut niin rankkoja, että kyseessä ei ole ollut mikään kiusaaminen vaan vakava pahoinpitely. Moni on varmaan myös lukenut itsemurhaa miettineestä pahoin kiusatusta 9-vuotiaasta. Niin sydäntäsärkevän surullista. Kiusaamisasiat ovat toki pyörineet mielessäni ihan jo sen takia, että oma esikoiseni aloitti koulun kolme viikkoa sitten. Olemme paljon jutelleet  kotona kiusaamisesta ja sanojen merkityksestä, ja olen muistellut paljon myös omia muistojani kouluajoiltani. Sanoilla on todella valta tuhota.



Sanat voivat särkeä kaiken sen herkän ja kauniin joka on puhkeamassa kukkaan

Sanottua ei saa takaisin. Sanat jäävät elämään vastaanottajansa sydämeen ja niillä on valta tuhota, särkeä ja repiä rikki. Vielä vuosienkin jälkeen jotkut sanat voivat nousta pintaan muistuttamaan olemassaolostaan ja raastamaan arpeutunutta sydäntä yhä uudelleen auki. Monet lapsuudessa kuullut sanat ovat tukahduttaneet kasvumme kun olemme kantaneet niitä mukanamme koko elämämme uskoen niiden valheellisen viestin. "Kielellä on vallassaan elämä ja kuolema", sanotaan sananlaskuissa ja totta se on.


Minkä valheen sinä olet uskonut itsestäsi? Vai onko niitä useita? Oletko ehkä uskonut että olet tyhmä, ruma, turha, ylimääräinen, vastenmielinen? Olet saattanut kantaa niitä mukanasi koko elämän tai vasta vähän aikaa. Laskettaisiko irti niistä sanoista, ei kannettaisikaan niitä enää mukana? Annettaisi valheiden väistyä.  Mitä silloin näkisit kun katsoisit peiliin? Ehkä se olisi pelottavaa. Niistä valheellisista sanoista kun on tullut osa minuuttasi ja niistäkö pitäisi luopua? Kyllä, koska ne eivät ole tarkoitus olla osa sinua. Ne eivät kuulu sinulle. Kun lasket irti niistä sanoista, ne ehkä repivät haavojasi auki. Mutta anna repiä, sillä haavojesi on aika saada hoivaa ja parantua niin etteivät arvet enää aiheuta kipua. Ja se onnistuu vain jos uskallat olla haavoittuvainen ja kohdata ne iskut joita sydämeesi on lyöty. Sen jälkeen se kaikki kaunis ja herkkä sinussa pääsee vihdoin puhkeamaan esiin. Todellinen sinä <3

" Älkää entisiä muistelko, älkää menneistä välittäkö. 

Katso, minä teen uutta; nyt se puhkeaa taimelle, ettekö sitä huomaa? Niin, minä teen tien korpeen, virrat erämaahan. "
Jes 43:18-19 




Sanoilla on myös valta olla antamassa elämää : rakentaa, korjata, eheyttää ja hoitaa

Tiesithän sinä että sinä olet arvokas? Ainutlaatuinen, kaunis, ihmeellinen. Omanlaisesi, erilainen kuin kukaan toinen ja se on IHANA asia. Aina me emme itse sitä näe ja ymmärrä. Voi kun ihmiset puhuisivat enemmän elämää toistensa ylle! Nostaisivat ja rohkaisisivat. Auttaisivat näkemään toistensa ainutlaatuisuuden ja kauneuden. Sen sijaan että revitään, rakennettaisi. Miksi toisille on vaikea sanoa kauniita asioita? Niin helposti kerrotaan eteenpäin negatiivisia asioita ja hyvät asiat pidetään omana tietona. Mitäpä jos kokeiltaisi sanoakin ne hyvät asiat aina toiselle ja katsottaisi mitä tapahtuu? Voisivatkohan meidän lapsetkin siitä jotain oppia? 

Onneksi sanoilla on myös valta eheyttää ja rakentaa! Tehtäisikö niin yhdessä?

Rakkaudella,
Marjo

2 kommenttia