MENU

Itsetehdyt soijavahakynttilät




Marraskuu se on loppusuoralla, ja minäkin sain vihdoin aikaiseksi muutaman soijavahakynttilän. Lupasin teille, että laitan ohjeen blogiin ja tässä siis itsetehtyjen soijavahakynttilöiden ohje ja muutamia faktoja soijavahasta.


Soijavahakynttilöiden valmistus on helppoa


Olen aiemminkin laittanut ohjetta tänne blogiin, mutta silloin tein kynttilät pelkästään maitopurkkeihin valamalla. Tällä kertaa olin löytänyt Kontista muutamia ihania lasiastioita kynttilöiden valamista varten, lisäksi pojat tekivät omansa texmex-purkkeihin ja pari maitopurkkimuottia otin myös käyttöön.






Löytöjä Kontista. 
Hullaannuin täysin noihin kukkakuvioisiin kippoihin. Ja kun kynttilä on poltettu, ei muuta kuin tiskaus ja tuon astian voi ottaa muuhun käyttöön!


Tarvitset siis soijavahaa, sydänlankaa, muotteja. Mikä tahansa kuumuutta kestävä muotti käy. Katkaistut maitopurkit tai vaikka pringlespurkit sopivat myös valamiseen. Muotti pitää sitten vain repiä ympäriltä pois kun vaha on jähmettynyt.  

Muista turvallisuus muottien ja astioiden valinnassa. Lasin pitäisi olla mahdollisimman avoin ylhäältä, jotta ilma pääsee kunnolla kiertämään. Kuumuus voi räjäyttää lasin. Esimerkiksi tuikku pilttipurkissa on vaarallinen. Texmex-purkit ovat laajempia ja avoimempia. Kynttilää tulee AINA vahtia, oli se sitten itsetehty tai ostettu. Polta kynttilää aina palamattomalla alustalla.

Lisäksi tarvitset astiat soijavahan sulatukseen vesihauteessa. Tavalliset ruoanlaitossa käytettävät astiat sopivat, sillä soijavaha on luonnollinen ja myrkytön vaha joka sulaa matalassa lämpötilassa. Voit siis pyyhkiä vahan pois ja tiskata astiat aivan normaalisti. 

Minulla oli valmiiksi vahattu sydänlanka, jonka pohjalla oli metallirinkula. Riitti siis että kastoin ne metalliosat sulaan vahaan ja tökkäsin muottien pohjalle kiinni. Hyvä olisi olla myös teippiä ja vaikka varrastikut jotta saat sydänlangan pysymään paikallaan.  Minulla ei ollut ja lanka lähti uimaan ensin ennen kuin mieheni tuli hätiin. 

Täältä Arjen timantteja - blogista löytyy todella hyvät ohjeet näihin kynttilöihin. 

Omat kynttilätarvikkeeni tilasin   täältä Lahtisen vahavalimolta. 




Soijavaha sulaa matalassa lämpötilassa. Sulamispiste on noin 50 astetta, ja siksi ihanan helppoa ja turvallista lastenkin kanssa tehtäväksi. Yksi kipollinen sulaa vahaa vastaa noin kahta kipollista vahahiutaleita. 

Sulaessaan vaha muuttuu keltaiseksi, mutta jähmettyessään muuttuu uudelleen kauniin valkoiseksi. Näihinhän voisi lisätä kynttiläväriä tai tuoksuja, mutta tällä kertaa tein ihan natural-versioita.

Vaha jähmettyy varmaan puolisen tuntia - tunnin, mutta kannattaa antaa jähmettyä kaikessa rauhassa vaikka seuraavaan päivään.





Isommat pojat saivat koristella omat lasipurkkinsa tarroilla, ja niistä tuli tosi upeat!



Pieniä sydämiä kynttilän saajalle <3





Vaha on sopivan pehmeää kaiverrettavaksi. Vain mielikuvitus on rajana.

Vegaaninen soijavaha, miksi se on hyvä valinta?




Ekologisuus. Steariini valmistetaan useimmiten eläinrasvasta (myös palmuöljyä käytetään), parafiini syntyy öljynjalostuksen sivutuotteena. Soijavaha on täysin vegaaninen soijapavuista valmistettu uusiutuva luonnontuote.

Palaa puhtaammin kuin "tavallinen" kynttilä. Soijavaha on myrkytön ja sopii paremmin myös astmaatikoille ja allergikoille. Päästää huomattavasti vähemmän pienhiukkasia ja karsinogeeneja huoneilmaan, toisin sanoen ei nokea. Edellytyksenä tälle on myös laadukas sydänlanka.

Matala sulamispiste. Kuten mainitsin, soijavaha sulaa noin 50 asteessa. Siksi vahan käsittely on miellyttävää, ja olen kuullut että sulaa vahaa voi käyttää myös hierontaöljynä. Silloin lisäisin kyllä itse jotain eteeristä öljyä joukkoon.

Helppo puhdistaa. Soijavaha on 100% biohajoavaa. Pöydälle roiskuessaan on helppo puhdistaa, kynttiläkipot on helppo puhdistaa ja ottaa uuteen käyttöön, ja kynttilänvalmistukseen käytetyt astiat on myös helpot tiskata.





Muutama joulupaketti valmiina. Ei-niin-ekologisessa sellofaanissa ;)


Kannattaa muuten huomioida matala sulamispiste poltettaessa. Valuttaa paljon, joten kannattaa tarkkailla ja tarvittaessa sammuttaa välillä ettei sydän huku.


Tunnelmallista marraskuun loppua siulle!

Rakkaudella, Marjo

Ei kommentteja