MENU

Mäenlaskua ja piparijuustokakkua


Heippa taas ystäväiset ja hyvää joulukuun ensimmäistä päivää! Viime kerralla lupasin jakaa teille piparijuustokakun ohjeen ja sen teen. 

 

Mutta ensin haluan jakaa hieman tunnelmia meidän eiliseltä mäenlaskuretkeltä.



Eilen olimme siis mäenlaskussa. Mahtavaa miten valkea maa muuttaa maisemaa ja antaa tunnelmaa. Lumi oli tosin melko märkää, mutta ei se paljon tahtia haitannut. Aamulla kun olimme vieneet isoimman veljeksen eskariin, jäimme laskemaan mäkeä koulun viereiseen mäkeen. Sitten iltapäivällä kun haimme isoveikan, jäimme taas samaan mäkeen pitkäksi aikaa. Joku koulupoika käveli meidän takaa ja ihmetteli että taasko me olemme mäessä vai olemmeko olleet aamusta asti. Ei sentään vaikka kivaa hommaa olikin ;)


Pienin mäenlaskija veti sikeitä koko ajan tyytyväisenä. Niin aamulla kuin iltapäivällä.


Minäkin innostuin kokeilemaan liukurimäkeä, meni muuten kovaa!


Mäenlaskun jälkeen lähdin valmistautumaan iltaa varten, kun järjestimme eräälle ystävälle ihanat yllätysjuhlat. Juhlia varten olin edellisenä iltana hyvissä ajoin - eli siihen aikaan kun piti olla jo nukkumassa - leiponut äärettömän helpon ja nopean piparijuustokakun. Kakku on liivatteeton, joten simppeliäkin simppelimpi valmistaa. Tosin kun leivoin niin myöhään illalla, yritin kiirehtiä ja kaikki varmaan arvaavat mitä tapahtuu kun yrittää kiirehtiä : nopeasta hommasta ei tullutkaan ihan niin nopea homma. Välineet eivät pysyneet kädessä, lihanuijasta (jota käytin piparien murskaamiseen) irtosi pää ja pohja meinasi mennä ihan pipariksi. Mutta loppu hyvin kaikki hyvin, sain kuin sainkin kakut tehtyä. Alkuperäisen ohjeen kakkuun löysin Kotilieden Suklaapossulta, mutta en noudattanut ohjetta orjallisesti.


Tässä tulee ohje, määrät ovat sen mukaan kuin itse tein:

Pohja:

n. 150 g pipareita

n.60g voita 

Täyte:

3 dl vispikermaa

350 g maustamatonta tuorejuustoa

0,5 rkl vaniljasokeria

maun mukaan sokeria, 1-2 rkl

150 g pipareita

+ pipareita koristeluun



Murskaa pohjaa varten 150 g keksejä. Itse laitoin piparit pakastepussiin ja nuijin lihanuijan sileällä päällä murskaksi. Sekoita joukkoon sulatettu voi. (Tässä voi kuulema käyttää myös pari rkl maitoa voin tilalla.) Seos painellaan tiiviisti irtopohjavuokaan.

Sitten kerma vatkataan vaahdoksi. Lisätään tuorejuusto sekä sokerit. Vatkaa kunnolla sekaisin. Täyte oli melko jäykkää. Lopuksi murskaa n. 150 g piparkakkuja (ei tarvitse olla kovin hienoa murskaa) ja lisää keksin palat täytteen joukkoon. Sekoita. Sokeria ei tarvitse paljon lisäillä sillä piparit tuovat kivasti makeutta.


Lopuksi kakku laitetaan jähmettymään jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli. Täyte oli siis hyvin napakkaa, jotta pysyy koossa ilman liivatetta. Piparimurut myös sitovat täytettä. Kakun voi koristella pipareilla ja piparimurusilla. Ja sitten vain syömään! Koostumus on erilainen kuin tavallisessa juustokakussa, sellainen pehmeän moussemainen. Maku oli täyteläinen ja hyvin jouluinen, loistava leivonnainen joulunaikaan jos vain piparinmausta tykkää :) Suosittelen kokeilemaan!




Ihanaa joulukuun alkua sinulle! Nyt voitkin pyöräyttää sen kunniaksi vaikka kakun.
<3: Marjo

Ei kommentteja