Heippa taas ystäväiset ja hyvää joulukuun ensimmäistä päivää! Viime kerralla lupasin jakaa teille piparijuustokakun ohjeen ja sen teen.
Mutta ensin haluan jakaa hieman tunnelmia meidän eiliseltä mäenlaskuretkeltä.
Eilen olimme siis mäenlaskussa. Mahtavaa miten valkea maa muuttaa maisemaa
ja antaa tunnelmaa. Lumi oli tosin melko märkää, mutta ei se paljon
tahtia haitannut. Aamulla kun olimme vieneet isoimman veljeksen
eskariin, jäimme laskemaan mäkeä koulun viereiseen mäkeen. Sitten
iltapäivällä kun haimme isoveikan, jäimme taas samaan mäkeen pitkäksi
aikaa. Joku koulupoika käveli meidän takaa ja ihmetteli että taasko me
olemme mäessä vai olemmeko olleet aamusta asti. Ei sentään vaikka kivaa
hommaa olikin ;)
Pienin mäenlaskija veti sikeitä koko ajan tyytyväisenä. Niin aamulla kuin iltapäivällä.
Minäkin innostuin kokeilemaan liukurimäkeä, meni muuten kovaa!
Mäenlaskun
jälkeen lähdin valmistautumaan iltaa varten, kun järjestimme eräälle
ystävälle ihanat yllätysjuhlat. Juhlia varten olin edellisenä iltana hyvissä
ajoin - eli siihen aikaan kun piti olla jo nukkumassa - leiponut
äärettömän helpon ja nopean piparijuustokakun. Kakku on liivatteeton,
joten simppeliäkin simppelimpi valmistaa. Tosin kun leivoin
niin myöhään illalla, yritin kiirehtiä ja kaikki varmaan arvaavat mitä
tapahtuu kun yrittää kiirehtiä : nopeasta hommasta ei tullutkaan ihan
niin nopea homma. Välineet eivät pysyneet kädessä, lihanuijasta (jota
käytin piparien murskaamiseen) irtosi pää ja pohja meinasi mennä ihan
pipariksi. Mutta loppu hyvin kaikki hyvin, sain kuin sainkin kakut
tehtyä. Alkuperäisen ohjeen kakkuun löysin Kotilieden Suklaapossulta,
mutta en noudattanut ohjetta orjallisesti.
Tässä tulee ohje, määrät ovat sen mukaan kuin itse tein:
Pohja:
n. 150 g pipareita
n.60g voita
Täyte:
3 dl vispikermaa
350 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 rkl vaniljasokeria
maun mukaan sokeria, 1-2 rkl
150 g pipareita
+ pipareita koristeluun
Murskaa
pohjaa varten 150 g keksejä. Itse laitoin piparit pakastepussiin ja
nuijin lihanuijan sileällä päällä murskaksi. Sekoita joukkoon sulatettu
voi. (Tässä voi kuulema käyttää myös pari rkl maitoa voin tilalla.) Seos
painellaan tiiviisti irtopohjavuokaan.
Sitten
kerma vatkataan vaahdoksi. Lisätään tuorejuusto sekä sokerit. Vatkaa
kunnolla sekaisin. Täyte oli melko jäykkää. Lopuksi murskaa n. 150 g
piparkakkuja (ei tarvitse olla kovin hienoa murskaa) ja lisää keksin
palat täytteen joukkoon. Sekoita. Sokeria ei tarvitse paljon lisäillä
sillä piparit tuovat kivasti makeutta.
Lopuksi
kakku laitetaan jähmettymään jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
Täyte oli siis hyvin napakkaa, jotta pysyy koossa ilman
liivatetta. Piparimurut myös sitovat täytettä. Kakun voi koristella
pipareilla ja piparimurusilla. Ja sitten vain syömään! Koostumus on
erilainen kuin tavallisessa juustokakussa, sellainen pehmeän
moussemainen. Maku oli täyteläinen ja hyvin jouluinen, loistava
leivonnainen joulunaikaan jos vain piparinmausta tykkää :) Suosittelen
kokeilemaan!
Ihanaa joulukuun alkua sinulle! Nyt voitkin pyöräyttää sen kunniaksi vaikka kakun.
<3: Marjo
Ei kommentteja