MENU

Ihmeellinen, ihana sheavoi

Monille on varmaan sheavoi, toiselta nimeltään karitevoi jo ihan tuttu juttu ihonhoidossa. Useat kosmetiikkatuotteet sisältävät sheavoita, joka löytyy Inci.ssä nimellä: Butyrospermum Parkii Butter. Olen pitkään suosinut niin ravinnossa kuin ihonhoidossakin mahdollisimman puhtaita ja luonnollisia vaihtoehtoja, joskaan en ole kovinkaan ehdoton. Jos ravinnossa, liikunnassa ja ihonhoidossa on pääpiirteet kunnossa, en koe kovinkaan järkevänä tarkkailla ihan kaikkea mitä suuhuni laitan (pulla päivässä pitää mielen virkeänä ;) ) tai kieltäytyä jostain omalla iholla hyvältä tuntuvasta synteettisen kosmetiikan tuotteesta vain siksi että se ei ole luonnonkosmetiikkaa. Toki iho, keho ja mieli voi paremmin mitä parempia raaka-aineita keholleen ja iholleen syöttää, mutta itse koen että kohtuus kaikessa on hyvä. Ja on hyvä muistaa että missään nimessä kaikki luonnonkosmetiikan nimellä kaupattavat tuotteet eivät ole laadukkaita tai hyväksi iholle, aivan niin kuin synteettisessä kosmetiikassa.

Tilasin yli vuosi sitten Flow kosmetiikan luomusheavoita, josta minun oli tarkoitus valmistaa itse vartalovoidetta. Yllätys yllätys, kaappeja siivotessa nuo avaamattomat pussit sheavoita tulivat vastaan, ja parasta ennen - päiväyskin on sopivasti tässä kuussa. Noooh, parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Päätin vihdoin valmistaa voiteet, joita varten olin tilannut myös kivoja pikkupurnukoita Pienestä tuoksukaupasta , josta olin tilannut myös eteeristä laventeliöljyä luomuna. Itsetehty voide valmistui kädenkäänteessä, mutta kerron ensin vähän sheavoin ominaisuuksista.


Sheavoi on kasvisrasva, joka valmistetaan Afrikkalaisen karitepuun eli voipuun (Vitellaria paradoxa) pähkinöistä. Sheavoi sisältää luonostaan hoitavia A, E ja F-vitamiineja sekä mineraaleja. Se on aivan tuoksuton, valkoinen kova rasva, joka muuttuu ihoon hierottaessa kuin öljyksi.

Sheavoin sanotaan sopivan kaikille ihotyypeille vauvasta vaariin sen kosteuttavien, ravitsevien ja suojaavien ominaisuuksiensa vuoksi. Yleensä sheavoita käytetään vartalovoiteena ja erityisen kuivien ihoalueiden, kuten kantapäiden ja kyynärpäiden hoitoon, mutta se sopii myös kasvoille jos ihosi on kuiva tai atooppinen. Mielenkiintoista sheavoissa on sen kyky korjata ihon hydrolipidikalvoa ja tehdä iholle suojaava, haihtumista estävä rasvahuntu ilman yleisesti kosmetiikkatuotteissa käytettyä mineraaliöljyä, joka taas ei sisällä mitään hoitavia aineosia.

Sheavoita voidaan käyttää myös kuiville hiustenlatvoille ja kuivalle hiuspohjalle. Olen kuullut että afrikkalaiset naiset käyttävät paljon sheavoita iholleen ja sen uskotaan hidastavan ihon vanhenemista ja korjaavan ihon virheitä. 

Näillä tiedoilla lähdin mielenkiinnolla valmistamaan omaa voidetta ja halusin päästä äkkiä testaamaan tätä ihmevoiteeksi kehuttua A-vitamiinipitoista voita. 





Sheavoita saa ostettua ihan valmiina, voiteeksi vatkattuna ja purkitettuna, mutta silloin se on toki kalliimpaa, ja osa tämän ajatuksen viehätystä oli juuri se että pääsin itse kokkaamaan omat voiteeni :) Voita voi käyttää sellaisenaan, tai joukkoon voi lisätä mielensä mukaan erilaisia hoitavia ja ravitsevia kasviöljyjä tai tuoksuja. Internetin ihmeellinen maailma on pullollaan erilaisia ohjeita, sieltä vain valitsemaan mieleisensä ja rohkeasti kokeilemaan! Itse olen pitänyt kosmetologi Katja Kokon ohjeista, ja Kokon kirja Aidosti kaunis, Lempeän tehokasta ihonhoitoa on mielenkiintoinen tuttavuus jos laadukas ja puhdas luonnonkosmetiikka kiinnostaa.

Voi on raakana puhtaanvalkoista ja hyvin kovaa. Kun siitä valmistetaan voidetta, se täytyy notkistaa sen verran että onnistuu vatkata sähkövatkaimella. Laitoin 200g raakaa voita muovikulhoon ja vesihauteeseen notkistumaan. Tämä vaati tarkkuutta, sillä voi ei saa sulaa. Mutta jos pääseekin sulamaan - ei hätää, jääkaappiin vain jähmettymään ja uusi yritys. Ihme kyllä minulla onnistui ihan ensimmäisellä kerralla. Ainiin, muista tarkistaa että käyttämäsi astiat ja välineet ovat puhtaita ja kuivia, sillä tuote ei säily jos sekaan on päässyt vettä. Lisäsin joukkoon kookosöljyä jonkin verran, mikä nyt sattui tuntumaan hyvältä silllä hetkellä ja lopuksi vielä muutamia tippoja eteeristä laventeliöljyä tuoksuksi. Tämä oli omalla kohdallani virhe, sillä olin edellisen kerran käyttänyt laventelintuoksua joulukynttilöissä, joten voidetta levitettyäni tuoksuin omasta mielestäni kynttilälle, ei hyvä ;) Mutta kuka tykkää laventelista, ei varmastikaan huono idea. Ensi kerralla haluan laittaa jotain raikasta tuoksua, vaikka appelsiinia. Tämän jälkeen siis vatkasin voin kuohkeaksi, näytti ihan kermavaahdolta ja piti olla tarkkana ettei vieressä pyörineet pojat napanneet tottuneesti taikinaa suuhun. Ei sillä, sheavoi ei ole myrkyllistä mutta ei sitä varmaan kannata laventeliöljyyn yhdistettynä syödä. Sitten vain purkitus, joka kannattaa tehdä melko nopeasti sillä vaahto jähmettyy pian. Tuote säilyy noin 6 kuukautta valmistuksen jälkeen ihan huoneenlämmössä (jos siis käytetyissä raaka-aineissa on päiväystä jäljellä ja sekaan ei ole pääsyt vettä).


Käytin yllä olevaa kookosöljyä voiteeseen. Jos käytän kookosöljyä, suosin kylmäpuristettua 100% luomua. Käytän sitä myös satunnaisesti ruoanlaitossa ja leivonnassa. Kookosöljy sisältää tyydyttynyttä rasvaa joka auttaa ihoa pysymään sileänä ja ehkäisee ihon kuivumista. Öljyn terveelliset hapot lieventävät ihon tulehdusta ja vahvistavat ihon vastustuskykyä.Öljy sisältää myös proteiineja ja E-vitamiinia joka edistää ihon uusiutumista.

Lavandula Angustifolia, Luomu (alla):
Eteerinen laventeliöljy on hyvin monikäyttöinen öljy. Sillä on rentouttava ja rauhoittava vaikutus, ja sitä käytetään muun muassa erilaisiin iho-ongelmiin, puremiin, pistoihin ja kutinoihin.


No niin, sitten itse tuotteen testaus. Voide oli melko kovaa, mutta sulaa nopeasti käsiin ja levittyy melko helposti. Se mikä yllätti, niin voide imeytyi iholle todella nopeasti eikä jättänyt  lainkaan rasvaista pintaa. Iho tuntui pitkään todella ravitulta ja kosteutetulta, aivan toisella tavalla kuin aiemmin käyttämissäni voiteissa. Säärien ja reisien iho tuntui silkkiseltä ja pehmeältä. Äitini ihmetteli käsiä pestessään, kun iho selkeästi hylki vettä, mutta kädet eivät tulleet liukkaiksi tai rasvaisiksi, kosteus pysyi pitkään ihosa. Tämä johtuu aiemmin mainitsemastani sheavoin ominaisuudesta tehdä iholle suojaava rasvahuntu, joka estää kosteuden haihtumisen. Näin sheavoi paitsi kosteuttaa ja hoitaa ihoa, pitää myös ihon luonnollisen kosteuden suojansa alla. 

Ihastuin voiteeseen niin kovin, että päätin olla uhkarohkea ja testata sitä kasvoilleni. Olen tarkka mitä kasvojeni iholle laitan, sillä olen aina kärsinyt helposti näppyyntyvästä ja ärtyvästä ihosta. Täytyy sanoa että olin todella yllättynyt. Voide ei tehnyt ihon pinnasta rasvaista eikä tukkinut ihohuokosia, vaan sai aikaan ihanan hehkun ja kosteuden. Testini jatkuu edelleen, mutta viikon aikana jolloin olen tätä käyttänyt, ihoni on voinut paremmin kuin pitkään aikaan. Kasvoni saavat runsaasti janoamaansa kosteutta ja iho on kirkkaampi, sileämpi ja tasaisempi kuin ennen testiäni. Pieni määrä riittää, joten voide on myös todella riittoisaa ja 200 g:ta voita sain 10 purkillista voidetta.

Tulen varmasti valmistamaan voidetta jatkossakin. Aikaa ei mennyt varmasti puolta tuntia pidempää purkituksienkaan kanssa. Kaappiin jäi vielä toinen 200 g:n pussi voita, josta aion valmistaa hajusteettoman version pian syntyvän vauvan sekä isompien poikien iholle. 

Joskus pienet asiat tekevät kovin onelliseksi. Minä sain valtavasti iloa pienestä kosmetiikkaprojektistani, ja pääsin sitä iloa jakamaan muillekin kun sain jaella valmista voidetta läheisilleni

There are so many beautiful reasons to be happy! :) 














Ei kommentteja